Start Velomobielen oliebollentocht op Kampong

foto Bas de Meijer

Op woensdag 28 december vindt voor de zesentwintigste keer de Oliebollentocht voor velomobielen plaats die dit jaar op Kampong start. Deze tocht wordt voor de derde keer in Utrecht gereden. Ooit ontstaan uit een afspraak van vier mensen om bij elk van hen thuis oliebollen te gaan eten, is het nu een groot evenement geworden van de nederlandse vereniging voor ligfietsers NVHPV.

Het is nog steeds een recreatieve toertocht, met als enige boodschap dat het ook in de winter mogelijk is om grote(re) afstanden te fietsen. Het is de grootste bijeenkomst voor velomobilisten ter wereld en dit jaar is er ook een delegatie uit Duitsland en België aanwezig.

Vanaf Kampong rijdt het peleton via de Oosterspoorbaan naar het Domplein waar ze worden ontvangen door wethouder Lot van Hooijdonk. Daarna loopt de route via De Bilt en Bilthoven richting de landingsbaan op Soesterberg – het breedste fietspad ter wereld – . Daarna wordt de tocht vervolg via de Treekerweg terug naar Kampong voor de welverdiende oliebollen van Nummer Veertien.