Brons voor Nummer Veertien (SV Kampong)

Op dinsdag 25 juni 2019 krijgen Simon de la Parra en Lukas Besseling van sportkantine Nummer Veertien van SV Kampong, uit handen van Joke Davio (Fit Coach Team:FIT), Lucas Bosch (Adviseur sportclubs, accommodaties en gezonde sportclubs) en Hannie Kuiken (Volksgezondheid Gemeente Utrecht) de status ‘bronzen sportkantine’ uitgereikt. Nummer Veertien is de eerste vereniging in Utrecht die het certificaat ontvangt.

In een ‘bronzen sportkantine’ worden naast de reguliere producten ook gezondere alternatieven aangeboden. Mensen maken makkelijker een gezonde keuze in hun sportkantine als deze aangeboden wordt.

“In een sportieve omgeving, hoort gezond eten. Nummer Veertien is bewust bezig met gevarieerde en voedzame maaltijden. We hebben wisselende gerechten, een breed aanbod aan salades, we zetten fruit op de toonbank, bieden water aan en hebben diverse broodjes op het menu staan. Wij willen onze bezoekers alternatieven aanbieden, waardoor ze betere en gezonde keuzes kunnen maken’’, aldus Simon en Lukas.

Goud, brons of zilver Naast de bronzen status, kun je ook een zilveren of gouden sportkantine worden. Net als op het sportveld. Hoe gezonder het aanbod en de uitstraling van de sportkantine, hoe hoger de kantine op het platform komt. In de Richtlijnen Gezondere Kantines van het Voedingscentrum zijn hier richtlijnen voor opgesteld. Binnen deze richtlijnen is veel keuzevrijheid hoe deze wordt ingevuld. Nummer Veertien is trots op het bereiken van de bronzen status.

Gezond alternatief Nummer Veertien is aangehaakt op het project Team:Fit. Joke Davio heeft Nummer Veertien begeleidt in dit traject. Team:Fit is een landelijk initiatief van Jongeren Op Gezond Gewicht, gesubsidieerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en zet zich in voor een gezonder aanbod in sportkantines. Dit sluit aan bij de ambitie van Nummer Veertien om een gezonde sportkantine te zijn. De insteek is dat de bezoekers een gezond alternatief wordt aangeboden wat lekker is, zonder daarbij belerend te zijn.

Simon & Lukas zijn erg blij met de bronzen status. “Wekelijks komen er duizenden mensen bij Nummer Veertien. Sporten is belangrijk, ontspannend en leuk. Naast bewegen is eten en drinken een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Na het sporten gaan sporters vaak in het clubhuis nog wat eten of drinken. Door alternatieven aan te bieden, kan de bezoeker gezonde keuzes maken. Met de bronzen status laat Nummer Veertien zien dat we op de goede weg zijn en op naar de zilveren status!“