Kampong Reünie zondag 3 oktober 2021

Afgelopen zondag werd de Reünie, die we dit jaar weer konden houden, bij druilerig weer toch goed bezocht. Stan Beelen, voorzitter van de Federatie Kampong, hield bij het monument een speech ter herdenking van de overledenen in de 2e wereldoorlog en de overleden leden en oud-leden van Kampong in het afgelopen jaar. Dit jaar gedenken we Rozemarijn Bakker, Els Biegelaar, Tom van Dijck, Willem Hoogveld, Nico Kooij, Ajeet Kumar, Anne Lensveld, Hetty van de Pavert en Martin Splinter. De gehele overdenking tref je hieronder aan:

Van harte welkom op de jaarlijkse Kampongreünie. Het is dit jaar precies 100 jaar geleden dat op 26 februari 1921 de eerste Kampongreünie plaatsvond. Er bestaat nog een mooie foto van alle toen aanwezigen en ook de presentielijst maakt nog deel uit van het Kampongarchief. Deze reünie vond plaats in hotel ‘De Liggende Os’ op het Vredenburg in Utrecht. Sommigen van ons zullen het hotel nog van naam kennen, maar niemand van ons zal ooit in dit hotel geweest zijn. Want in het jaar van de eerste reünie, 1921, is het hotel gesloopt omdat het plaats moest maken voor een nieuw Jaarbeursgebouw.

In mei van dit jaar, rondom bevrijdingsdag, zijn op NPO Radio 1 verschillende vergeten voetbalverhalen uit de Tweede Wereldoorlog verteld. Een van deze verhalen gaat over enkele mensen die genoemd worden op dit Kampongmonument. Het verhaal wordt verteld door Erna Stolk en Kees Jongkind. Als u googelt op Radio 1, Erna Stolk, Kees Jongkind kunt u de link vinden naar de nporadio1 website en het verhaal terugluisteren. Erna en Kees vertellen ook over de herdenking ieder jaar op een dag rond 29 september, de dag dat Kampong in 1902 is opgericht.

In deze traditie zijn wij daarom nu hier ook weer bijeen om de Kampongers te herdenken die in de Tweede Wereldoorlog en het afgelopen jaar zijn overleden.

Twee weken geleden, op zondag 19 september, heeft onze koning in Amsterdam het Holocaust Namenmonument geopend. Het Namenmonument bestaat uit een labyrint van gangen gevormd door twee meter hoge bakstenen muren. Op elk van de 102.000 stenen is een naam, geboortedatum en de leeftijd bij overlijden gegraveerd van de in de Holocaust vermoorde Joden, Sinti en Roma uit Nederland. Zij kregen nooit een graf. Op 10 mei 1940, de dag van de invasie door nazi-Duitsland, woonden er in ons land 140.000 Joodse mannen, vrouwen en kinderen en enige duizenden Sinti en Roma. Tussen februari 1941 en september 1944 zijn uit Nederland meer dan 107.000 joden en 245 Sinti en Roma gedeporteerd. Van hen overleefden slechts 5.200 joden en 30 Sinti en Roma de concentratie- en vernietigingskampen van de nazi’s. Nog eens 2.000 Joden gingen op andere wijze aan de vervolging van de Holocaust ten onder.

Gisteren heb ik het Holocaust Namenmonument in Amsterdam bezocht. Het is een indrukwekkend monument. Ik kon het niet nalaten om te kijken of namen die op ons Kampongmonument voorkomen ook voorkomen op het Namenmonument. Het blijkt dat enkele van de achternamen op ons monument ook één of meerdere malen voorkomen op het Holocaust Namenmonument. Het gaat om de namen Bueno de Mesquita, Laufer, Mahler, van Raalte en Van Weenen. In het verhaal dat in mei op Radio 1 is uitgezonden vertelt Erna Stolk dat Julie van Weenen in een concentratiekamp is omgekomen. Julie’s naam komt ook voor op het Namenmonument als Juliette Thecla van Weenen; zij is op 30 april 1943 omgekomen in Sobibor. Of het bij de andere op ons monument genoemde personen ook gaat om personen die genoemd worden op het Namenmonument, vereist verder onderzoek.

Het Holocaust Namenmonument biedt de mogelijkheid om het monument te steunen door namen te adopteren. Ik zou het mooi vinden als Kampong de naam Julie van Weenen en eventuele andere nog overeenkomende namen adopteert.

Bij het Namenmonument is de volgende tekst te vinden:

“Dit is een plaats van herdenking en rouw, van herinnering en bezinning, een waarschuwing voor alle generaties, waar ook ter wereld, nu en in de toekomst. Door de namen die hier staan zijn de slachtoffers niet vergeten. Zij zullen nooit vergeten worden.”

Om dezelfde redenen zijn wij vandaag rondom dit Kampongmonument bijeen, echter niet alleen om de slachtoffers te herdenken en te herinneren, meer ook de Kampongvrienden die afgelopen jaar zijn overleden.

De sinds 1 oktober 2020 overleden (oud-)leden

Rozemarijn Bakker

Els A. Biegelaar – van der Vuurst de Vries, lid van verdienste

Tom van Dijck, lid van verdienste

Willem Hoogveld

Nico A.M. Kooij, erelid

Ajeet Kumar

Anne Lensveld – Marsman

Hetty van de Pavert – van Gisbergen, lid van verdienste

Martin Splinter, lid van verdienste